TPO Talk

Nog een studenten-revolutie in Amsterdam

23-03-2015 13:00

Op 31 maart, 1 en 2 april werken in Amsterdam studenten aan nog een academische revolutie. Drie dagen lang bezetten de knapste koppen van de wereld de Zuiderkerk in Amsterdam om daar mee te doen aan de econometric game.

Dertig universiteiten, waaronder Harvard, Oxford en McGill university, thuishonk van één van de laatste nog levende management goeroes, Henry Mintzberg, sturen teams van hun allerslimste studenten naar Amsterdam om daar mee te doen aan wat ook wel als de moeilijkste wedstrijd ter wereld wordt beschouwd.

De Nederlandse universiteiten zijn goed vertegenwoordigd met teams uit Maastricht en Tilburg en van de UvA en de VU. De econometric game wordt georganiseerd door de VSAE.

Wereldkampioenschap econometrie

Wat is de econometric game? Kort en bondig: het wereldkampioenschap econometrie.

Met behulp van een dataset of aan de hand van een beperkt aantal instructies gaan teams van vier studenten namens hun universiteit aan de slag om een case te maken. Een case waarbij voor een actueel maatschappelijk probleem een oplossing moet worden gevonden.

Denk hierbij aan een case als: de schuldencrisis in Zuid-Europa. In 2013 moesten de deelnemers aan de hand van een lijst variabelen en indicatoren een procedure ontwikkelen om de groei van het Spaanse BNP per kwartaal te voorspellen.

In 2014 werden de studenten geacht een model te ontwikkelen aan de hand waarvan het centraal bureau voor de statistiek van Indonesie uitspraken kon doen over armoede en gezinsuitgaven.

In 2010 was de verspreiding van HIV/AIDS het onderwerp van de econometric game.

Na drie dagen puzzelen, rekenen, zwoegen en zweten mag het team dat met de beste oplossing komt zich de winnaar noemen van de econometric game. Vorig jaar was dit de universiteit van Kopenhagen.

Niet alleen moeilijk, ook geheimzinnig

Traditioneel is de econometric game omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Dat heeft te maken met de intelligentie van de deelnemers en het prestige dat de winnaars ten deel valt. Iedere snipper informatie die vooraf uitlekt zou de deelnemers een indicatie kunnen geven van het onderwerp en dus in staat stellen om zich voor te bereiden.

Tot op het laatste moment moet geheim blijven wie de case heeft gemaakt en wat het onderwerp is.

De echte revolutie

Naast democratisering zijn er nog twee “ing-en”die de academische wereld (en ook de wereld daarbuiten trouwens) in hun greep hebben: robotisering en digitalisering. De ontwikkelingen op dit terrein gaan zo razendsnel dat je bijna een supercomputer nodig hebt om ze bij te houden.

Big Data en Advanced Analytics staan hoog dan ook hoog op de agendas van onderzoeksinstituten en boardrooms van bedrijven.

Deze hele revolutie die zich op dit moment voltrekt zou niet kunnen gebeuren zonder deze wiskundigen, econometristen en andere bèta’s. Zij sleutelen aan de algoritmes, bouwen de modellen en tonen verbanden aan. Webshops, vliegtuigmaatschappijen, bezorgdiensten, energieleveranciers; ze zouden simpelweg niet kunnen overleven zonder econometrie. Maar ook andere voorbeelden van vitale diensten zijn er te over: het vaststellen van strooiroutes voor rijkswaterstaat, het bestrijden van AIDS, het berekenen van dijkhoogten. Allemaal zaken die zonder econometrie niet of heel moeilijk en ten koste van grote verspillingen zouden kunnen.

EG

Het is daarom hartverwarmend om te zien dat de 120 slimste bèta’s ieder jaar naar Nederland komen. Om te laten zien dat maatschappelijke problemen nog steeds de aandacht en de oplossingen krijgen die ze verdienen.

Econometric Game

Voor de liefhebber hebben we hieronder onze eigen econometric game. Reacties graag in de comments hieronder of op Facebook. De oplossing komt volgende maand:

Een student staat bij een bushalte hij wil naar de UvA om daar een mondeling examen af te leggen. Hij heeft drie mogelijkheden:

1. Een rechtstreekse bus, lijn 1, een mooie rit, door onder andere Buitenveldert, van 45 minuten. Deze bus gaat gemiddeld één keer per uur.

2. Een busreis met een overstap. Als hij hier voor kiest moet hij lijn 2 nemen. Lijn 2 komt gemiddeld 2 x per uur bij de bushalte. De rit naar busstation Amstelveen duurt 15 minuten. Vandaar vertrekt ook weer 2 x per uur een bus –lijn 3- naar de UvA. Lijn 3 doet er ook 15 minuten over om de UvA te bereiken.

3. Een wandeling naar de UvA. Deze duurt 80 minuten.

Vandalen hebben alle borden met haltetijden onder de graffiti gespoten en zijn databundel is op. Dus onze student weet nog wel uit zijn hoofd hoe vaak de bussen gemiddeld gaan per uur, maar heeft geen idee hoe laat ze vertrekken.

Twee vragen:

1. Welke strategie moet hij volgen om zo snel mogelijk op de UvA te komen?

2. Het is 12.00 uur wat is zijn verwachte aankomsttijd bij de snelste reis-strategie?

Meer weten over de econometric game?

logo_econometricgame

Kijk op de website. Trotse sponsoren zijn: ORTEC Consulting Group en EY. Waarom? Dat kun je hier lezen.